
gambar sumbangan dari resepidiana.blogspot.com
Memang masak lemak yang paling sedap ialah masak lemak cili padi Negeri Sembilan. Siapa makan memang boleh berpeluh2. Lagi pulak masak lemak cili padi daging salai pheww..enak lorr. Alamak aii, terliur lah pulak, hish.
Ok lah, nak tahu rahsia masak lemak cilipadi negori sembilan ni ialah jangan letak bawang. Bawang tu pantang larangnya, sama ada bawang putih atau bawang merah. Kalau letak bawang memang tak sedap.
Ramuan dia cuma halia, lengkuas, cili padi, serai, kunyi hidup atau kunyit serbuk pun boleh, daun kunyit dan santan. Santan tu bagi pekat2 takat tenggelam je, cili ikut pedas lah, setengah orang tak tahan. Campur semua bahan dan kacau tanpa henti.. kalau ikan tu masuk tunggu santan didihlah takut hancur pulak.
Setiap kali masak lemak cili padi anak2 pasti memuji2 dan ucap terimakasih ummi. Kira dah cukup sedaplah tu, tapi kalau orang negori yang makan belum cukup kaw lagi kot. Apapun alhamdulillah dan terimakasih Pn. Sha.
1 comment:
memang terliur tengok gambar nya , ni belum lagi merasinya..apepun siapa yang mula dgn basmallah dan tutup dengan doa makan..sure bertuah walau apapun makanannya..
Post a Comment